+32 50895535

Hoe kun je valse mails herkennen?

doorPablo Brusseel|maart 18, 2019|0reacties
Hoe kun je valse mails herkennen?

Krijg je soms e-mails met rare vragen? Word je gevraagd om documenten te downloaden die absoluut geen betrekking hebben op jou? Heb je al eens online je kredietkaart- of andere confidentiële gegevens moeten ingeven om te controleren of deze nog steeds correct zijn of nog niet gestolen zouden zijn? Allemaal voorbeelden van hoe cybercriminelen tegenwoordig slachtoffers in de val proberen te lokken. In dit artikel helpen we je valse mails te herkennen zodat jij niet hun volgende slachtoffer wordt.

Cybercriminelen maken meestal misbruik van iets wat je vertrouwt of proberen misbruik te maken van je instinctief gedrag om andere mensen in nood te willen helpen. Vaak proberen ze ook in te spelen op je angst. Er wordt, bijvoorbeeld, mee gedreigd om je account te blokkeren indien je niet onmiddellijk reageert.

Waar kun je op letten?

Krijg je zonder aanleiding een bericht? Je hebt niks gekocht op de webshop waar je een mail van ontvangt, je hebt niks laten opsturen of je verwacht geen pakketje van de koerierdienst waar je bericht van krijgt? Je had lang geen contact met de afzender? Allemaal tekenen dat er iets niet klopt!

Controleer het e-mailadres. Indien er spelfouten voorkomen in het emailadres van de afzender, kun je er al met grote zekerheid van uitgaan dat het een frauduleuze mail betreft. Een legitiem e-mailadres is echter geen garantie! Cybercriminelen kunnen eender welk e-mailadres spoofen, waarbij het adres van de afzender gemanipuleerd wordt zodat het niet meer van het origineel te onderscheiden is.

Vind je de vraag vreemd? Je krijgt de vraag om contact op te nemen omdat je net overleden over-groot-oom, toevallig koning van Nigeria, je zijn fortuin nalaat? Of je bank vraagt je om via sms, telefoon of mail je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens door te sturen? Of je hebt de loterij gewonnen zonder deel te nemen en je hoeft alleen nog maar je gegevens te verstrekken? Zeer verdacht! Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

Waarnaar verwijst de link in de mail? Criminelen die nepmails versturen, hopen dat je op een link in de mail klikt of een bijlage opent. Op deze manier kunnen ze, ondere andere, malware installeren op je computer zonder dat je dit merkt. Indien er een link in de mail vermeld staat, ga met je muis op de link staan (zonder te klikken!). In bijna elk e-mailprogramma zal je onderaan in het venster kunnen zien waar de link naar verwijst. Is de domeinnaam echt de naam van de organisatie, of is dit een domeinnaam van een illustere site?

Bevat het bericht veel taalfouten? Als je een bericht ontvangt die volstaat met spel- en andere taalfouten, dan is dit ook al een zeer waarschijnlijk een frauduleus bericht. Nepmails staan tegenwoordig niet meer vol van de fouten en de opmaak wordt ook steeds professioneler. Kijk bij twijfel toch eens goed na op onregelmatigheden.

Probeert het bericht je nieuwsgierig te maken? Je ontvangt een bericht met een link als “Ik heb deze stiekeme beelden van jou gemaakt..” of “I love you…”? Laat je niet vangen en klik hier niet op!

Wat als je twijfelt?

Als je twijfelt, is het verstandiger om op je hoede te zijn. Open dan zeker geen links of bijlagen en neem contact op met de afzender op een andere manier. Vrienden kan je bellen, sms’en of een bericht sturen via sociale media. Komt het bericht niet van hen, laat dan zeker weten dat hun account gehackt is.  

Ook met bedrijven of organisaties kun je contact opnemen, of je kunt de website bezoeken of de zogenaamde dringende actie wel bestaat.

Alhoewel het steeds moeilijker wordt om nepmails van echte te onderscheiden, kun je met bovenstaande aandachtspunten in het achterhoofd al heel wat ellende voorkomen.

About Post Author